Guldøreringe – vigtige kendsgerninger

Hoop guldøreringe

Én ting kan man med sikkerhed sige om guldøreringe: Det er tidløse smykker, der altid vil være på mode. De er ikke bare smukke, men også behagelige at gå med, da de ikke pletter - i modsætning til sterlingsølv.

En anden fordel er, at folk der er allergiske over for forskellige metaller - eller som har et problem med pletter fra metaller som er blevet blandet med guld - ikke har noget problem med selve guldet.

Guld er et alsidigt metal, som kan bearbejdes til stort set enhver form, uanset om det er småt, robust, langt, tyndt eller i lag.

Faktisk kan bare én ounce hamres ind til en tynd plade på 30 kvadratcentimeter. Guldsmede, især dem der laver guldøreringe, kan manipulere guldet til enhver ønskelig form.

Guldøreringe - fokuser på karat

Når du skal vælge guldøreringe, bør du kigge på guldets karat. De forskellige karat-numre beskriver hvor meget guld, der er i øreringene. Jo højere karat-nummeret er, desto højere er procentdelen af guld i øreringene.

Guldørestikker

Karat er som følger:

  • • 24K øreringe er rent guld.

  • • 18K er 75 % guld med 18 dele guld og 6 dele af et andet metal.

  • • 14K, som er det mest udbredte, er 58,3 % guld med 14 dele guld og 10 dele andet metal.

  • • 12K er 50 % guld med 12 dele guld og 12 dele af andet metal.

10K minimum-karaten, som kan beskrives som guld, og det har 41,7 % guld med 10 dele guld og 14 dele af andet metal.

Guldøreringe der er lavet i Europa har en anderledes mærkning. Eksempelvis vil 18K være mærket .750, og 14K vil være .585, mens 12K vil være mærket med .417. Disse mærkninger står for procentdelen af guld indeholdt i øreringene.

De fleste guldøreringe er ikke lavet af rent guld, da dette kan være ret blødt og ikke særlig praktisk til daglig brug. I de fleste tilfælde er andre metaller blevet iblandet guldet for at forlænge dets holdbarhed, såvel som for at sænke prisen.

Ændring af guldets farve

Guldøreringe med zirkon

Når metallurger tilføjer andre metaller til guld, er det muligt for dem at ændre guldets farve. For at lave hvidguld tilføjes palladium – også kendt som nikkel.

Tilføjelsen af kobber giver en rosé/lyserød farve, mens tilføjelsen af sølv giver guldet et grønt skær.

Når du skal vælge den type øreringe, der er rigtige for dig, skal du gøre dig klart hvor ofte du har tænkt dig at gå med dem og hvilken karat-type der måtte være egnet til det.

Hvis du er allergisk over for metaller som nikkel, bør du vælge guldøreringe med en højere guldprocent. Det betyder, at guldøreringe i 18K eller 22K er bedst for dig.

Hvis du regner med kun lejlighedsvis at bære dine øreringe og ikke nødvendigvis behøver at have de bedste øreringe, der findes, kan du vælge guldøreringe, der er guldbelagte eller forgyldte.

Dette vil til gengæld ikke være en god idé, hvis du regner med at skulle gå med dem dagligt, da det vil reducere guldlaget, hvilket vil eksponere det underliggende metallag, og det kan medføre dannelse af pletter eller endda en allergisk reaktion.

Hvis du ønsker at købe guldøreringe, der skal vare rigtig længe, bør du købe et smykke af høj kvalitet.

Tilbage